8 خرداد 1402
سبک دکوراسیون فرانسوی

معرفی سبک دکوراسیون فرانسوی و ویژگی های آن

آشنایی با سبک دکوراسیون فرانسوی

زیبایی دکوراسیون خانه و محل کار به طور قطع از مواردی است که نمی‌توان به سادگی از آن گذشت. در طی قرون گذشته انواع مختلفی از دکوراسیون معرفی شد و مورد استقبال افراد زیادی در سراسر جهان قرار گرفت. اما امروز با وجود اینترنت و ارتباط مردم سراسر جهان با یکدیگر و به نمایش گذاشتن سبک زندگی و ایده‌های دکوراسیون در فضای مجازی، بیشتر از هر زمانی شاهد افزایش اهمیت دکوراسیون و زیبایی در هر چیزی هستیم. در این مقاله قصد داریم سری به فرانسه و سبک دکوراسیون فرانسوی بزنیم.

کلمه‌ی دکوراسیون ریشه‌ی فرانسوی دارد و بر اساس فرهنگ فارسی معین به معنای عوامل تزیینی و اشیاء لازم در یک صحنه است.

چندین قرن است که طراحی و مد فرانسه وجود دارد و الهام بخش صنایع دیگر کشورها است. علت علاقه‌ی فرانسوی‌ها به زیبایی چه در انسان و چه اجسام این است که آن‌ها احساسات خوب و مثبت را در زیبایی می‌بینند.

البته که بعضی از نویسندگان ایده‌آل‌های زیبایی به سبک فرانسوی را تکامل نیافته و سطحی می‌دانند. اما همه‌ی ما به خوبی می‌دانیم که زیبایی و احساسات خوب هر دو بر روی یکدیگر تاثیر مستقیم دارند. هر چه زیبایی بیشتری در خودمان و جهان اطرافمان مشاهده کنیم، احساسات بهتری خواهیم داشت و نیز هر چه احساسات بهتری را تجربه کنیم خودمان و محیط پیرامون را زیباتر می‌بینیم.

تاریخچه‌ای از سبک دکوراسیون فرانسوی

در اوایل قرن هفدهم و در طول سلطنت طولانی لویی چهاردهم (1643-1715)، رسمیت و شکوه در زندگی دربار اهمیت بالایی پیدا کرد. سوئیت‌هایی با اتاق‌های بزرگ که به زیبایی هر چه تمام‌تر تزئین شده بودند فضایی مجلل برای پادشاه و درباریان او ایجاد کرده بودند.

هر سوئیت به طور معمول دارای اتاق غذاخوری، سالن، اتاق خواب مخصوص، مطالعه و گالری عکس‌ها بود. راه پله‌ها مجلل و جادار بودند و به بهترین شکل ممکن اتاق‌های اصلی را به هم مرتبط می‌ساختند. دکوراتیوها و لوازم تزئینی منحصر به فرد تمام اتصالات، آویزها و مبلمان را به هم پیوند می‌دادند و ترکیبی بسیار زیبا می‌ساختند.

طراحی به سبک فرانسوی در قرن 18 به یک ترکیب بسیار ماهرانه از مواد تبدیل شد که برنز و پرسلن نقش مهمی در آن داشتند. مبلمان برنزی رنگ با روکش مرمر بسیار مورد استفاده قرار می‌گرفتند و اغلب با پلاک‌های چینی تزئین می‌شدند. ساعت‌ها را از جنس چینی می‌ساختند و گلدان‌ها پر از گل‌های چینی با ساقه و برگ‌های برنزی بود.

سبک روکو

به عنوان مثال، سبک روکوکو به دلیل استفاده از گل‌ها و منحنی‌های آن قابل توجه است. در این سبک پایه‌های مبلمان به طرز دل‌پذیری خم شده بودند و قسمت بالایی آن به شکل‌های مارپیچ بریده شده بود. اما با از بین رفتن سبک روکوکو، پایه‌های مبل‌ها را کاملاً صاف و بدون انحنا ساخته می‌شد.

گاهی اوقات فراموش می‌شود که سبک‌های انگلیسی معاصر نیز به طور عمده از طریق آثار منتشر شده از معمارانی مانند روبرت و جیمز آدام بر سبک دکوراسیون فرانسوی تأثیر داشته‌اند. خطوط نامتقارن و پر پیچ و خم روکوکو به آرامی با یک دکوراسیون محدودتر جایگزین شد که بار دیگر بر اساس خطوط مستقیم، زاویه‌های راست، دایره‌ها و بیضی شکل تنظیم شده بود. سبک بودن و قالب بندی‌های متناسب حفظ شد، اما فرم‌های تزئینی بار دیگر در چارچوب معماری قرار گرفت.

از آن جایی که این سبک بیشتر برای اشراف‌زادگان و بزرگان مورد استفاده قرار می‌گرفت، به همین علت شاهان قاجار توجه ویژه‌ای به این سبک نشان دادند و از آن پس نیز تاثیراتی از هنر و معماری فرانسوی در آثار هنری ایرانی به یادگار ماند.

ویژگی های مهم این سبک محبوب

سبک دکوراسیون فرانسوی

به طور قطع تشخیص سبک دکوراسیون فرانسوی از دیگر سبک‌ها در صورتی که از ویژگی‌های خاص آن آگاه نباشیم کاری غیرممکن است، زیرا سبک دکوراسیون فرانسوی ترکیبی از سبک روستیک و سلطنتی است. در واقع ظرافت ماهرانه‌ای که در این سبک به کار برده می‌شود وابسته به اصول ثابتی است که توسط آن سبک‌های قدیمی را به معاصر پیوند می‌زند.

اگر بخواهیم سبک دکوراسیون فرانسوی که در زمان حال به کار می‌گیریم را متعلق به دوره‌ای خاص بدانیم، به طور قطع بین دوره‌های سبک نئو کلاسیک و باروک قرار خواهد گرفت.

تصور کنید که از یک معمار و طراح داخلی خواسته‌اید تا دکوراسیون و طراحی داخلی دو خانه را به سبک فرانسوی اجرا کند. نتیجه‌ی کار در نهایت غافلگیرتان خواهد کرد، زیرا در دکوراسیون سبک فرانسوی از شخصی‌سازی نیز کمک گرفته می‌شود. یعنی برخی از المان‌های دکوراسیون در سبک فرانسوی به سلیقه و انتخاب صاحب خانه است و همین ترکیبی متفاوت و منحصر به فرد به وجود می‌آورد.

در سبک دکوراسیون فرانسوی بر خلاف دکوراسیون سبک مینیمال تجمل گرایی، شکوه و عظمت زیادی به چشم می‌خورد. بسیاری از افراد ساده‌گرا هستند و سبک مینیمال را ترجیح می‌دهند، اما در این میان بسیاری دیگر هم هستند که به سبک لاکچری دکوراسیون فرانسوی علاقه نشان می‌دهند.

اگر دوست دارید که خانه‌تان را با سبک دکوراسیون فرانسوی زینت بدهید، به این نکات توجه کنید:

  • به سبک‌هایی که ترند می‌شوند اتکا نکنید. در هر حوزه‌ای از جمله سیاست، مد، غذا، دکوراسیون و …. همیشه چیزی هست که ترند شود، برای مدتی مهم و مشهور شود و بعد از آن دیگر خبری از آن نباشد. به واقعیت و مراحل پیدایش یک تمدن نگاه کنید که الگوی بهتری است.
  • نگاهی دوباره به وسایل قدیمی بیاندازید، شاید به کارتان بیاید. بسیاری از طراحان داخلی در مغازه‌هایی که اجناس دست دوم و قدیمی می‌فروشند می‌گردند تا شیء جذابی پیدا کنند که برای استفاده در دکوراسیون مناسب باشد. این کار علاوه بر این که اقتصادی است، برای محیط زیست هم مفید است.
  • ایده‌های بهتر و به روزتر را از مجله‌های مد فرانسه بگیرید.
  • سبک دکوراسیون فرانسوی بی نقص و کامل نیست، اما هر چه کمتر به خودتان سخت بگیرید نتیجه‌ی رضایت بخش‌تری خواهید گرفت.
  • سادگی را مدنظر داشته باشید، با ترکیب کمی از سبک وینتیج با سبک‌های امروزی به شما فرصت به خانه آوردن خاطرات و گنجینه‌هایی را می‌دهد که هر یک می‌تواند برای شما سفری خارج از بعد زمان و مکان به ارمغان بیاورد.

رنگ در سبک دکوراسیون فرانسوی

همیشه انتخاب طرح و رنگ از سخت‌ترین و در عین حال جذاب‌ترین بخش در طراحی داخلی و اجرای دکوراسیون است. باید بگوییم که فرانسوی‌ها عاشق رنگ‌های خنثی هستند زیرا در ترکیب با محبوب‌ترین رنگ‌ها از جمله سبز لیمویی، صورتی پررنگ، آبی طاووسی، بلوند بیسکوئیتی، زرد چرک و نیز قرمز نتیجه‌ای فوق‌العاده حاصل می‌شود. این ترکیب‌های رنگی در همه محله‌های فرانسه یکسان نیست، زیرا سلیقه‌ها و سبک مورد پسند افراد کاملاً با هم متفاوت است.

اگر بخواهیم بررسی کنیم که طراحی داخلی از نظر اهمیت رنگ بر چه اساسی حرکت می‌کند، می‌توانیم متصور شویم که رنگ‌هایی مانند بژ، سیاه، سفید، خاکستری، قهوه‌ای، آبی کم رنگ و سبز نعنایی در بیشتر طراحی‌ داخلی‌های سبک دکوراسیون فرانسوی وجود دارند.

اگر بخواهید کمی جسورانه‌تر عمل کنید می‌توانید از رنگ‌های تیره‌تر مانند مشکی یا خاکستری تیره استفاده کنید، اما در نهایت حواستان باشد که این کار را به گونه‌ای انجام دهید که ظرافت دکوراسیون حفظ شود.

سلیقه فرانسوی ها

البته که رنگ‌ها به تنهایی نقش زیباسازی دیوارها و در کل دکوراسیون را بر عهده ندارند. به طور معمول و به ترجیح فرانسوی‌ها یک یا دو دیوار را با ظرافت و هنر تمام به نقش و نگارهایی بی بدیل و با الگوهای مشخص طراحی فرانسوی مزیّن می‌کنند که توجه هر بیننده‌ای را به خود جذب می‌کند. این نقش و نگارها می‌توانند نشانه و یا نمادی از تاریخچه فرانسه باشند، به همین منظور طراحی‌های روکوکو و یا باروک گزینه‌های مناسبی به نظر می‌رسند.

در بسیاری از خانه‌هایی که با سبک دکوراسیون فرانسوی طراحی شده‌اند، بر روی دیوارها و سقف گچبری‌هایی دیده می‌شود که سایه‌ای از رنگ‌های طلایی و نقره‌ای را در خود دارد.

حالا اگر افرادی باشند که علاقه به استفاده از رنگ‌های روغنی و یا اکریلیک بر روی دیوارها نداشته باشند، می‌توانند به کاغذ دیواری به عنوان یک گزینه‌ی مناسب نگاه کنند.

از آن جایی که کاغذ دیواری‌ها در طرح‌ها و رنگ‌های متنوعی تولید و راهی بازار می‌شوند، دست شما در انتخاب کاملاً باز است. ما پیشنهاد می‌کنیم که کاغذ دیواری طرح داماسک را به رنگ طلایی و یا هر رنگی که به شما حس بهتری می‌دهد، سفارش دهید تا در نهایت از طرح‌ دارای خطوط پیچیده‌ و منحنی دار آن در سالن نشیمن و پذیرایی استفاده کنید و از نتیجه آن شگفت‌زده شوید.

مبلمان در سبک دکوراسیون فرانسوی

سبک دکوراسیون فرانسوی

پیش‌تر ذکر کردیم که در سبک مدنظر ما تجمل‌گرایی در عین ظرافت از مشخصه‌های اصلی به شمار می‌رود. دوم اینکه در سبک دکوراسیون فرانسوری پیوند بین سبک معاصر و کلاسیک، امری ضروری است. بنابراین در کنار تمام لوازم به روز و شیکی که در دکوراسیون خود استفاده کنید، چند قطعه مبلمان عتیقه نیز قرار دهید.

در بسیاری از خانه‌ها با سبک دکوراسیون‌های غیر فرانسوی برای مبلمان روکشی و یا به اصطلاح کاوری مشمایی و یا پارچه‌ای در نظر می‌گیرند تا علاوه بر محافظت از آن در برابر آلودگی و آسیب، زیبایی دکوراسیون را دو چندان کنند.

در دکوراسیون فرانسوی اما استفاده از پارچه به عنوان روکش مبل هم از قواعدی خاص پیروی می‌کند. به عنوان مثال، جنس پارچه‌ای که استفاده می‌کنید می‌تواند مخمل، ابریشم، زریفت و پارچه‌های توری باشد که ظاهری ارزشمند و شیک دارند.

از پارچه غیر از روکش مبلمان می‌توانید برای دیگر اثاثیه منزل نیز استفاده کنید که می‌تواند از جنس کتان یا ریون با نقش و نگارهای بسیار ظریف باشد که در کنار پارچه‌های لوکس رومبلی ترکیبی فوق العاده جذاب می‌سازد.

فرش در سبک دکوراسیون فرانسوی

فرش در سبک‌های مختلف دکوراسیون نقشی مهم ایفا می‌کند. البته که در برخی موارد از جمله سبک مینیمالیستی نبود فرش فواید زیبایی شناختی بیشتری از بودن آن دارد. اما در دکوراسیون به فرانسوی‌ها اینطور نیست و یا حداقل حساسیتی در این مورد وجود ندارد. ترجیح این است که از کفپوش‌های چوبی و یا سنگ فرش استفاده شود، اما اگر ترجیح شما استفاده از فرش است می‌توانید از نوع کلاسیک و یا مدرن آن سفارش دهید.

توجه کنید فرش‌هایی با رنگ‌های بسیار تند، طرح‌های سنتی مانند فرش‌های دستبافت قرمز رنگ ایرانی، فرش‌های تزئینی و سه بعدی، فرش‌های شگی و موارد مشابه ممکن است تاثیر منفی بر زیبایی دکوراسیون شما داشته باشد. در نهایت همه چیز بسته به سلیقه و نظر شماست، شاید با انتخاب یکی از مواردی که دیگری آن را رد کرده به نتیجه‌ی بهتری دست پیدا کنید.

آشپزخانه به سبک دکوراسیون فرانسوی

یکی از مهم‌ترین المان‌های یک آشپزخانه به طور قطع کابینت‌های آن است. تنوع طرح و رنگ و جنس در همه چیز انتخاب را برای ما سخت‌تر می‌کند اما ما به شما کابینت‌های ممبران را پیشنهاد می‌کنیم، زیرا وجود طرح‌هایی که بر روی آن با طرافت هر چه تمام‌تر کار شده و شکل و شمایل عاج‌ها و درب‌ها جلوه‌ای بسیار شیک و اصیل به آشپزخانه‌ی شما می‌دهد.

اگر خواهان ارتباط و پیوستگی بین آشپزخانه با سالن پذیرایی هستید که به سبک فرانسوی طراحی و چیده شده، از رنگ‌های روشن بهره‌ ببرید. رنگ روشن در آشپزخانه علاوه بر این که آن را بزرگ‌تر و دلباز‌تر نشان می‌دهد، ظاهری کلاسیک نیز به آن می‌دهد.

روشنایی در سبک دکوراسیون فرانسوی

همانطور که اشاره کردیم عناصر تزئینی نقش بزرگی در زیبایی دکوراسیون شما دارند. اگر خانه‌ی شما پنجره‌ی بزرگی دارد می‌توانید برای آن پرده‌هایی با جنس پارچه زیبا و زینتی در نظر بگیرید، اما ترجیح بر این است که اجازه دهید نور طبیعی وارد فضا شود تا درخشندگی بیشتری داشته باشد.

اتاق نشیمن و پذیرایی شما مهم‌ترین محل در خانه برای نشان دادن سبک دکوراسیونی است که انتخاب کرده‌اید و به آن پایبند هستید. به همین منظور به کار گرفتن یک لوستر بزرگ کریستالی می‌تواند در یک نگاه مفاهیم زیادی را به نمایش بگذارد.

اگر خانه شما به نوعی طراحی شده که ابزارهایی بر روی سقف قرار گرفته و امکان روشن‌تر کردن فضا به کمک نورهای مخفی و یا لامپ‌های هالوژنی وجود دارد، از آن استفاده کنید.

سخن آخر

در این سبک دست شما به طور کامل باز است. نیازی به صرف هزینه‌ی اضافی نیست و با کمترین امکانات هم می‌توانید دکوراسیون دلخواهتان را داشته باشید. تنها کافی است ابزارهایی که در اختیار دارید را بازنگری کنید و البته کمی ساده‌تر به موضوع نگاه کنید زیرا در نهایت آن چیزی که اهمیت واقعی دارد آرامش و آسودگی شماست.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *