روانشناسی طراحی داخلی خانه
خانه محلی برای کسب آرامش و رفع خستگی است. همهی ما بعد از یک روز کاری سخت به محیطی آرام، زیبا، بانشاط و پر از حس و حال خوب نیاز داریم تا انرژی از دست رفته را بازیابی کنیم. اما سوالی که پیش میآید این است که آیا قوانینی برای داشتن خانهای سرشار از حس خوب وجود دارد؟ از نظر روانشناسی طراحی داخلی خانه چه تاثیراتی بر ذهن ما دارد؟
طراحی داخلی چیزی نیست که آن را بی اهمیت تلقی کنیم. طرحی که انتخاب میکنید نه تنها شما را تعریف میکند بلکه بر ذهن شما نیز تأثیر میگذارد. در حقیقت، این فقط ذهن و روان شما نیست که تحت تأثیر قرار میگیرد، بلکه تا حد زیادی درک دیگران از شما را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد. در ادامه با بررسی روانشناسی طراحی داخلی و رنگهای مورد استفاده در خانه، بهترین ویژگیهایی را که یک خانهی پر از حس و حال خوب میتواند داشته باشد ذکر میکنیم.
روانشناسی فضا
کسب اطلاعات در مورد روانشناسی فضا برای افرادی که میخواهند بهترین استفاده و بهره را از فضایی که در اختیار دارند ببرند، لازم و ضروری است. اینکه فضا از نظر روانشناسی چه تاثیراتی بر روی ما دارد را از سه جنبه مورد بررسی قرار میدهند:
1- از جنبه رفتاری:
هندسه و شکلی که فضا دارد، میزان نور فضا و تاثیرات آن بر روی رفتار ما
2- از جنبه احساسات:
رنگی که برای فضا در نظر میگیریم، ارتباطی که با بیرون از فضا از طریق در و پنجره برقرار میکنیم، استفاده از اشیا آنتیک و سمبلیک که شخصیت ما را بروز میدهند و تاثیرات هر یک بر روی احساسات ما
3- از جنبه ادراکی:
حسی که از محیط و عناصر موجود در آن دریافت میکنیم. تمام آن چیزی که درک میکنیم، برای مثال جنس و بافت سطوحی که لمس میکنیم. ویژگیهای اجسام و المانهایی که در دکوراسیون خانه ما وجود دارند تمام درک ما را از محیط شکل میدهند.
شناخت و درک احتیاجات روانی ما همه و همه در روانشناسی فضا قابل بحث و بررسی است. اما اگر کمی فراتر برویم به روانشناسی طراحی داخلی خانه میرسیم که در ادامه به آن میپردازیم.
تعریف و اهمیت روانشناسی طراحی داخلی خانه
روانشناسی طراحی داخلی زمینهای در روانشناسی محیط است که به شرایط محیطی داخلی مربوط میشود. از طریق روانشناسی طراحی داخلی، عملکرد و کارایی فضا و رفاه افراد بهبود مییابد. چهرههایی مانند والتر بنیامین، زیگموند فروید، جان بی کالوهون و ژان بودریار نشان دادهاند که با گنجاندن تعاریف روانشناسی در طراحی میتوان محیط و تا حدی روابط و رفتار افراد ساکن در آن فضا را کنترل کرد.
برای درک تاثیرات رواشناختی که محیطی که در آن زندگی میکنید بر روی ذهنتان دارد، لازم است که در ابتدا به چند سوال پاسخ دهید:
1- هنگام ورود به هر اتاق خانه چه احساسی به شما دست میدهد؟
2- آیا خانه شما به هوای تازه و گردش هوای بیشتری نیاز دارد؟
3- آیا طرحهای مورد استفاده در فضاهایی که به آرامش بیشتری نیاز دارند، ساده و روشن است؟
4- دلیلی برای انتخاب طرح و رنگ پردهها و رنک لامپها داشتید؟
در ادامه به بررسی تاثیراتی که طراحی داخلی بر روی احساسات ما دارد خواهیم پرداخت.
طراحی داخلی برای برانگیختن احساس شادی
برای ایجاد احساس شادی در یک فضا، لازم است اولین فضایی که به چشم میآید احساسات مثبتی القا کند. برای مثال آشپزخانه، اتاق نشیمن و پذیرایی که افراد زیادی را دور هم جمع میکند، اهمیت زیادی در ایجاد حس شادی دارد. در نظر داشته باشید که وجوود نور، هوای کافی و تازه و نیز استفاده از طرحهای ظریف و زیبا تاثیرات مثبت فضا را چند برابر میکند.
به هیچ عنوان از چیزهایی که شادی و نشاط بیشتری به خانه شما وارد میکنند اجتناب نکنید. در دکوراسیون داخلی خانه دست شما کاملاً باز است تا هر آن چیزی را که برایتان مفید و نشاط آور است مورد استفاده قرار دهید.
طراحی داخلی برای ایجاد حس راحتی
وجود بافتهای گرم در یک فضا، به ایجاد حس راحتی و گرما کمک میکند. بهترین مکان برای پیاده کردن طرحهایی با بافتهای گرم اتاق خواب اصلی یا اتاق مستر است. استفاده از پردههای ظریف و شفاف، روتختی و سرویس خواب با رنگهای شیک و فرش متناسب با دکوراسیون داخلی اتاق خواب مستر به ایجاد حس راحتی و گرما کمک میکند.
طراحی داخلی برای القای شکوه و بزرگی
اگر از دستهی افرادی هستید که در کنار لذت بردن از دور هم بودن، به تحت تاثیر قرار دادن مهمانان نیز علاقمند هستند پیشنهاد میکنیم که برای طراحی داخلی فضای نشیمن و اتاق ناهارخوری هزینه بیشتری را اختصاص دهید. به این جهت که این مکانها بیشترین نقش را در پذیرایی از مهمانان شما ایفا میکنند.
در صورتی که مهمانان شما با محیطی زیبا که برای آنها آمادهی پذیرایی است روبرو میشوند، احساس مهم بودن میکنند. حسی که ورود به فضایی شیک و با شکوه که برای خوشامدگویی و پذیرایی از مهمانان آراسته شده، حسی بسیار مثبت است.
طراحی داخلی برای ایجاد حس امنیت
آیا خانهای که در آن زندگی میکنید، از ایمنی لازم برخوردار است؟ آیا این حس امنیت به افرادی که برای اولین بار وارد خانه شما میشوند منتقل میشود؟ یکی از روشهای ایمنی سازی استفاده از پنجرههایی است که اگر کودکی در خانه زندگی کند، خطری از بابت افتادن متوجه او نباشد. برخی از افراد، از کنترلهای بیسیم برای باز و بسته کردن پنجرهها، روشن و خاموش کردن چراغهای برق و کنترل لوازم الکتریکی هوشمند استفاده میکنند که این هم نوعی احساس امنیت و راحتی ایجاد میکند.
به عنوان مثال، استفاده از لوسترهای سقفی که از افتادن حبابهای شیشهای آنها مطمئن نیستید، میتواند برای برخی از افراد ایجاد استرس و اضطراب کند. و یا اگر برای پریزهایی که به راحتی در دسترس کودکان قرار میگیرد، محافظ و درپوشهایی در نظر گرفته شود از اتفاقات احتمالی ناخوشایند جلوگیری میشود.
بسیاری از افراد از مشاهدهی اجسام سنگی بر روی میزهای شیشهای اضطراب میگیرند. نگران شکستن و آسیب دیدن اجسام گران قیمت، شیشهای و حساس هستند. به همین منظور لازم است با توجه به شناختی که از شخصیت خود دارید اقدام به انتخاب لوازم منزل و المانهای دکوراسیون داخلی خانه کنید.
چیزی که از اهمیتی بسیاری برخوردار است آرامش و امنیت شما در خانه است. توجه به مسائل روانشناختی هنگام طراحی داخلی دکوراسیون از ضروریات است. اگر حس خوبی به لبههای میزها ندارید میتوانید از انواع گرد و بدون گوشهی آنها استفاده کنید. اگر استفاده از مبلمان بزرگ و فرشهایی با رنگهای تیره حس خفگی به شما میدهد میتوانید از دکوراسیونی با رنگهای خنثی و روشن استفاده کنید. یا اگر از حیوان خانگی مراقبت میکنید، اشیایی را که برایتان ارزشمند هستند را از دسترس آن دور کنید تا آسیب نبیند.
در هر صورت امنیت روانی از هر چیزی مهمتر است که هرگز نباید پشت گوش انداخته شود.
روانشناسی رنگ در طراحی داخلی
انتخاب رنگ مناسب برای تعیین کاربرد و حس و حال یک اتاق بسیار مهم است. به عنوان یک قاعده، رنگهای روشنتر مانند آبی آسمانی به باز تر و روشنتر به نظر رسیدن محیط کمک میکند، در حالی که رنگهای تیره احساس سنگینی به شما میدهند. به افراد در اتاقی با رنگی تیره احساس محصور شدن دست میدهد. به همین ترتیب نیاز است که از رنگهای متضاد در کنار هم استفاده کنیم تا تناسب برقرار شود. در نظر داشته باشید که هر چه رنگ سفید بیشتری به فضا اضافه شود، نور بیشتری در محیط منعکس میشود. در حالی که رنگهای تیره نور را جذب میکنند و فضا کمی تاریکتر به نظر میرسد.
1- رنگهای خنثی
- همانطور که میدانید رنگهای خنثی، رنگهای ترکیبپذیر و همه فن حریف هستند. در طراحی داخلی دکوراسیون خانه رنگ قهوهای رنگی خنثی، اصیل و کاربردی به شمار میشود. این رنگ ریشهدار در ذهن با چوب، مواد ارگانیک و ثبات مرتبط است. اما لازم است که از استفاده بیش از حد از این رنگ اجتناب کنیم، زیرا نواحی تک رنگ ممکن است ذهن شما را خسته یا خواب آلود کند.
- رنگ سفید نشاندهنده پاکی، خوبی و پاکیزگی است. اگر این رنگ به میزان زیاد و بدون ترکیب شدن با رنگهای دیگر به کار برده شود بسیار خسته کننده میشود. این رنگ برای دیوارهای اتاقهایی با متراژ کمتر که میخواهید بزرگتر به نظر برسند نیز عالی است.
- استفاده از رنگ مشکی هرگز به عنوان رنگ غالب در اتاقها توصیه نمیشود. به این جهت که این رنگ قدرتمند و در عین حال ظریف است و بهتر است که در حد اعتدال از آن استفاده شود. از آن جایی که در بیشتر کشورها از رنگ مشکی به عنوان رنگی برای سوگواری استفاده میشود، ممکن است برای بسیاری از افراد رنگی کسل کننده و غم انگیز است. اگر بتوانید از رنگ مشکی برای ایجاد کنتراست بهره ببرید، نتیجهای فوقالعاده خواهد داشت.
2- رنگهای گرم
رنگهای گرم انرژی را افزایش میدهند و اشتها را تقویت میکنند. رنگهای گرم طرفداران زیادی دارند و در فصلهای سرد بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند.
- رنگ قرمز نماد آتش، عشق و خشم است. این رنگ انتخاب اول افراد سرزنده و پر انرژی است؛ زیرا شور و هیجان زیادی با خود به همراه میآورد. این رنگ میتواند متابولیسم و فشار خون را – چه خوب و چه بد – افزایش دهد. رنگ قرمز رنگی قدرتمند است، به همین جهت لازم است که به مقدار کم و در جاهای خاص مورد استفاده قرار بگیرد. در فنگ شویی، رنگ قرمز نماد خوش شانسی و شادکامی است.
- رنگ صورتی نشان دهنده شادی، عشق و آرامش است. این رنگ گزینهای عالی برای دوست داران رنگ قرمز به عنوان یک جایگزین آرام بخش است. به عقیدهی بسیاری از افراد، رنگ صورتی به خصوص اگر کمرنگ باشد برای اتاق خواب کودکان عالی است.
3- رنگهای سرد
رنگهای سرد به آرامش ذهن کمک میکنند. به افرادی که رژیمهای کاهش وزن میگیرند توصیه میشود که از رنگهای سرد استفاده کنند، زیرا نگاه کردن به این رنگها به ایجاد احساس سیری و در نتیجه کاهش وزن کمک میکند.
- رنگ آبی نشان دهنده اعتماد به نفس و ثبات است. یکی از محبوبترین رنگها برای اتاق نشیمن آبی روشن است، زیرا رنگی فرح بخش است. اما استفاده از آبی تیره پیشنهاد نمیشود زیرا میتواند احساس غم و اندوه ایجاد کند.
- رنگ بنفش نشان دهنده تجمل، بلندپروازی، خلاقیت و ثروت است. این رنگ تقریباً برای هر اتاق یا مقصدی کاربردی و وفق پذیر است.
اصول فنگ شویی
اصول فنگ شویی در طراحی داخلی خانه بر تقلید از فضای باز برای دکوراسیون داخلی تأکید دارد، زیرا تأثیر بسیار مثبتی بر خلق و خو، سلامتی و به طور کلی زندگی افراد دارد. به کمک اصول فنگ شویی و علم روانشناسی طراحی داخلی، هر نقطه از خانه به محلی برای آرامش و زدودن استرس میشود. در ادامه چند استراتژی کاربردی برای اجرای بهتر اصول فنگ شویی آورده شده تا علاوه بر درک بهتر این اصول، استفادهی بهتری از آن کنید.
- استفاده از نور طبیعی را به یک اولویت تبدیل کنید. از نور روز حداکثر استفاده را ببرید.
- برای از بین بردن حواس پرتی و افزایش بهره وری فضا، خانه خود را خلوت کنید. از شر لوازم اضافی خلاص شوید تا آرامش فضا بهم نخورد.
- برای بهبود کیفیت هوا، ایجاد آرامش و تمرکز، از گل و گیاهان همیشه سبز استفاده کنید. فضایی که در آن گل و گیاه وجود داشته باشد، سرسبزی و طروات دلچسبی دارد.
- تعادل را در استفاده از عناصر طبیعی رعایت کنید.
- نظم و پاکیزگی، چیدمان درست و اصولی را در فضا اجرا کنید تا نتیجهی بهتری کسب کنید.
- در هر فضایی به نوعی وسایل را بچینید که اهداف و علایق شخصی شما را نشان دهد. این کار نشانهی احترام به خود است و حسی مثبت به بیننده القا میکند. حتی الامکان از رنگ، بافت و طرحهای الهام بخش استفاده کنید تا با انرژی مثبتی که به شما میدهد، در جهت رسیدن به اهدافتان سریعتر حرکت کنید.
بهرین راه برای یافتن دکوراسیون داخلی متناسب با شخصیت شما، جستجو و مشاهدهی طرحها و نمونههای مختلف است.
دیدگاهتان را بنویسید