8 خرداد 1402
سبک دکوراسیون مینیمال

هرآنچه که باید درباره سبک دکوراسیون مینیمال باید بدانید

آشنایی با سبک دکوراسیون مینیمال

امروزه داشتن دکوراسیونی زیبا و روح بخش از اصول و ضروریات خانه‌ها است. افراد زیادی در سراسر جهان به صورت سالانه هزینه‌ای را برای تعویض طراحی داخلی خانه، دکوراتیوها، اکسسوری، نورپردازی، اسباب و اثاثیه، رنگ و موارد دیگری که به زیبایی هر چه بیشتر خانه کمک می‌کند اختصاص می‌دهند. در این مقاله قصد داریم با سبک دکوراسیون مینیمال بیشتر آشنا شویم.

به هر حال هر تنوعی که ایجاد شود تاثیر از مستقیم و مثبتی بر حال و هوای افراد دارد. به همین منظور از گذشته تا به حال طراحان داخلی و صاحب نظران سبک‌های متنوعی از دکوراسیون را برای خانه و محل کار پیشنهاد کردند که بسیاری از این طرح‌ها ترند شدند و برخی از آن‌ها نیز به شاخه‌های دیگری تقسیم شدند و طرفداران مخصوص به خود را پیدا کردند.

در نتیجه مردم صرف نظر از محلی که در آن زندگی می‌کنند با توجه به سطح درآمد و علاقمندی‌هایشان دکوراسیونی خاص را برای خانه خود در نظر می‌گیرند.

از گذشته تا به امروز و از میان صدها سبک پیشنهادی، سبک‌های ترند شده بیشتر بر سادگی و آرامش و در عین حال خلاقیت و مدرنیته تاکید دارند. سبک‌های دکوراسیون داخلی مدرن و مینیمال بهترین مثال‌هایی هستند که بیانگر تغییرات سلیقه‌ی افراد و گرایش به سادگی و دنیای ترسیمی از آینده است.

تاریخچه طراحی داخلی به سبک مینیمال

مینیمالیسم (Minimalism) به معنای ساده‌گرایی مکتبی هنری و بسیار تاثیرگذار است. آغاز مینیمالیسم را در قرن بیستم و به صورت تقریبی بعد از جنگ جهانی و در سال 1920 تعیین کرده‌‌اند.

زمانی که لودویگ مایس ون در روهه (Ludwig Mies van der rohe) یک متخصص در طراحی و معماری  قوانین شکل دهنده‌ی سبک مینیمالیسم را در طراحی‌های خود به کار برد. این سبک یادآور خوبی ازاثر «سفید روی سفید» مالویچ و نیز اثر دیگر هنرمندانی از روسیه، آمریکا و اروپا است که هر یک در زمان خود انقلابی در سبک و هنر پدید آورده بودند.

کم کم در طراحی بسیاری دیگر از هنرمندان، معماران و طراحان استفاده از این سبک رواج پیدا کرد و در نهایت وارد حوزه‌های مختلفی مانند نقاشی، طراحی داخلی، مد و موسیقی شد. امروزه سبک طراحی مینیمال وارد حوزه دیجیتال نیز شده و جذابیت را در عین سادگی به محتواهای اینترنتی هدیه داده است.

در این سبک این اصل رعایت می‌شود که تنها عناصر اصلی طراحی نگه داشته و استفاده شود و موارد غیرضروری و اضافی حذف شود. تمام طراحی‌هایی که بر پایه سبک مینیمال صورت می‌گیرند خالی از هر گونه پیچیدگی بوده و در آن‌ها فرم خاصی در شکل‌های هندسی قابل مشاهده است.

مشهورترین چهره های مینیمالیست

مشهورترین چهره‌های سبک مینیمالیست دو طراح با نام‌های دایتر رمز (Dieter Rams) طراح صنعتی آلمانی که مسئولیت طراحی برای شرکت Braun را بر عهده داشت و نیز باکمینیستر فولر (Buckminster Fuller) طراح آمریکایی مشهور به طراحی نماد گنبندی شکل هندسی هستند که هنر به سبک مینیمال با کمک آن‌ها به سطح جدید راه پیدا کرد.

از طراحی مینیمال در هر تخصص و کاری می‌توان کمک گرفت. به عنوان مثال، تصور کنید که شما طراحی وب سایت انجام می‌دهید. مشتری از شما می‌خواهد این کار را به ساده‌ترین وجه ممکن انجام دهید. در این صورت بهترین انتخاب استفاده از مینیمالیسم در طراحی این سایت است. به این صورت که در واقع محتوایی که به نمایش می‌گذارید عناصر مهم و اصلی را در بر دارد. ظاهری که برای وب سایت در نظر می‌گیرید به طور قطع باید ساده و تمیز باشد و حسی که به کاربران انتقال می‌دهد کاملاً مثبت و مطلوب باشد.

این نکته را در نظر داشته باشید که سبک طراحی مینیمال را با طراحی مدرن مقایسه می‌کنند که در این صورت طراحی مینیمال برنده‌ی این رقابت خواهد بود. این تنها مثالی کوچک از کاربرد سبک مینیمال بود، چرا که از این سبک در گرافیک، مجسمه‌سازی، مبلمان و طراحی داخلی و نیز نقاشی استفاده می‌کنند.

مفهوم سبک دکوراسیون مینیمال

سبک دکوراسیون مینیمال

همان طور که پیش‌تر اشاره کردیم سبک مینیمال به معنای ساده گرایی و یا کمینه گرایی است. از میان صدها سبک و مدل که برای طراحی داخلی خانه و سبک و چیدمان دکوراسیون وجود دارد، ممکن است که برخی افراد به دلایلی سبک دکوراسیون مینیمال را انتخاب قطعی خود بدانند. اما اینکه یک دکوراسیونی ساده باشد به این معنا نیست که به آسانی قابل اجراست.

سبک دکوراسیون مینیمال قواعدی دارد که پیش از اقدام به اجرای آن در طراحی داخلی خانه باید از آن‌ها آگاه باشید تا به درستی و به زیبایی هر چه تمام‌تر دکوراسیونی زیبا و روح بخش داشته باشید.

نکاتی که باید بدانید:

  • بر خلاف دکوراسیون ژاپنی که در آن از هر عنصر تجملی، تزیینی و پر رنگ و لعابی استفاده می‌شود که طرح‌های شلوغ هم جزئی از آن است، در دکوراسیون سبک مینیمال تمام این موارد حذف می‌شود و انتخاب هر چیزی صرفاً بر اساس نیاز و کارایی صورت می‌گیرد.
  • سبک دکوراسیون مینیمال برای افرادی که عاشق پر کردن فضاهای خالی خانه با گلدان، دکوریجات و لوازم الکترونیکی هستند انتخابی اشتباه است، زیرا در این سبک فضای خالی از عناصر اصلی است که باید لحاظ شود.
  • در سبک دکوراسیون مینیمال، استفاده از شکل‌های هندسی ساده به کرات صورت می‌گیرد. مبلمان و وسایلی که مورد استفاده قرار می‌گیرد باید شکل‌هایی مانند مربع، مستطیل و البته خطوط صاف داشته باشد.
  • اگر علاقه مند به استفاده از وسایل منحنی شکل هستید می‌توانید در این سبک دکوراسیون جایی برای آن پیدا کنید، اما توجه داشته باشید که خطوط آن نباید انحنای زیادی داشته باشد.
  • استفاده از جزئیات ساده در این سبک از ملزومات است. دکوراتیوهای پیچیده و لوازم غیرضروری با آگاهی حذف می‌شوند و لوازم ساده جای آن را می‌گیرند.
  • از ابزاری که دارید باید به صورت استراتژیک استفاده کنید تا جلوه‌ی بصری، بافت و شخصیت سبک حفظ شود.
  • به کیفیت اشیایی که استفاده می‌کنید، اهمیت بدهید نه به کمیت آن. چرا که شعار اصلی این سبک «کمتر یعنی بیشتر» است.

در سبک دکوراسیون مینیمال فضا، اشیاء و نور از نظر میزان اهمیتی که دارند، نقش‌های یکسانی را ایفا می‌کنند. در واقع بر خلاف بسیاری از افراد که تصور می‌کنند سبک مینیمالیست خسته‌کننده است، این سبک تاثیری پررنگ و ظاهری جذاب دارد.

برخی دیگر هم تصور می‌کنند که شاید به خاطر استفاده از اشیاء کمتر، سبک مینیمالیست سبکی ارزان‌تر باشد. اما از آن جایی که انتخاب بسیاری از افراد ثروتمند است، اشیایی که انتخاب می‌شود با صرف دقت، زمان و هزینه‌ی بیشتر تهیه می‌شود. بنابراین به هیچ عنوان این سبک از دکوراسیون را نمی‌توان الهام گرفته از فقر، اجبار و یا تحمیل دانست.

نقش رنگ و نور در این سبک

سبک دکوراسیون مینیمال

رنگ از المان‌های اصلی در طراحی مینیمالیست است. ترکیب رنگ‌ها در طراحی مینیمالیست از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. وقتی صحبت از رنگ در دکوراسیون داخلی خانه به میان می‌آید، اولین چیزی که به ذهن می‌رسد دیوارها هستند. در سبک دکوراسیون مینیمال دیوارها به رنگ سفید و یا رنگ‌های خیلی روشن مایل به سفید هستند.

شاید برای بسیاری از افراد کاری دشوار به نظر برسد که تمام خانه را به یک رنگ ببینند. اما ترکیب رنگی قابل قبول در سبک دکوراسیون مینیمال می‌بایست تنها از میان رنگ‌های خنثی انتخاب شود. بیشترین رنگ‌هایی که در این سبک از دکوراسیون دیده می‌شوند آبی، برخی از سایه‌های سبز، سفید یا طوسی، صورتی کمرنگ و قهوه‌ای است.

رنگ‌های خیلی روشن و پررنگ برای این سبک پیشنهاد نمی‌شود، بنابراین بهترین انتخاب ترکیب رنگی می‌تواند رنگ‌های خنثی و پالت‌هایی مانند بژ، سایه‌های سفید و طوسی باشد. شاید برای برخی افراد این مسئله نوعی شکنجه روحی به نظر برسد اما باید در این سبک قید تنوع رنگ را به کلی زد!

علاوه بر رنگ، نور نیز نقش مهمی در سبک مینیمالیست دارد. نور طبیعی همیشه بهترین گزینه در طراحی سبک دکوراسیون مینیمال به حساب می‌آید. اگر می‌خواهید المانی به طراحی داخلی خود اضافه کنید که حس گرما و راحتی را در فضا پخش کند، نور طبیعی این کار را برای شما انجام می‌دهد. به علاوه نور کمک می‌کند که فضای شما بزرگ‌تر به نظر برسد.

منظور ما از نور طبیعی همان نوری است که از پنجره‌های خانه به درون می‌تابد. از استفاده از پرده‌های ضخیم بر روی پنجره‌ها بپرهیزید تا نیاز به لوازم روشنایی زیاد پیدا نکنید. در شب هنگامی که استفاده از نور طبیعی غیر ممکن است، نورهای مخفی به اصطلاح توکار که تجهیزات آن‌ها مشخص نیست و هارمونی سبک مینیمال را به هم نمی‌زند به کمک می‌آید و زیبایی دکوراسیون را دو چندان می‌کند.

فرش و مبلمان در سبک دکوراسیون مینیمال

در سبک دکوراسیون مینیمال سادگی حرف اول را می‌زند. صنعت فرش ایران و جهان آن قدر گسترده و پر طرفدار است که شاید برای برخی از افراد طرفدار سبک مینیمالیست عدم استفاده از یک فرش در خانه امری غیر ممکن به نظر برسد.

اما پیشنهاد ما این است که اگر دکوراسیون سبک مینیمالیست مطابق با سلیقه‌ی شماست و از تمامی قوانین آن آگاهی دارید، استفاده از فرش را کنار بگذارید. اما اگر حس می‌کنید که باید کفپوشی نرم و راحت را در زیر پاهایتان حس کنید.

گزینه‌هایی وجود دارد که در عین حال که از فرش زیبای ایرانی و یا خارجی (بسته به انتخاب خودتان) استفاده می‌کنید، به قوانین سبک مینیمال نیز پایبند می‌مانید.

در بازار موکت‌های ساده و شیکی وجود دارند که اگر علاقه مند باشید می‌توانید اندازه‌ی دیوار تا دیوار آن را تهیه کنید تا به عنوان یک کفپوش عمل کند.

اگر کفپوش‌های خانه زیبایی چشمگیری دارد، از نوع لمینتی یا طرح چوب با رنگ روشن هستند می‌توانید با عدم استفاده از فرش اجازه دهید که زیبایی خود را به نمایش بگذارد.

در غیر اینصورت، استفاده از فرش پرز بلند شگی در وسط سالن برای زیر میز جلوی مبلی انتخابی خوب به نظر می‌رسد. به شرطی که تمام پایه‌های مبلمان خارج از سطح فرش باشد و در واقع دور آن چیده شده باشند که فضا بازتر و بزرگ‌تر به نظر برسد.

خرید مبل

در مورد مبلمان مناسب برای سبک دکوراسیون مینیمال باید بگوییم که به دنبال مبل‌های مکعبی و گوشه دار باشید؛ زیرا همان‌طور که گفتیم خط و خطوط صاف و مستقیم در این سبک دکوراسیون اهمیت زیادی دارد.

هنگام خرید دقت کنید که مبلمان راحت، شیک و ساده باشند و از عدم وجود طرح‌های اشرافی، شلوغ و اضافی بر روی مبلمان اطمینان حاصل کنید. به همراه هر نوع مبلی که خریداری می‌کنید چند مبل تکی نیز هست، اما ترجیح ما این است که به یک کاناپه‌ی بزرگ چند نفره با پایه‌های کوتاه اکتفا شود.

اصل بر این است که جلوی بی نظمی گرفته شود و همه چیز شسته و رفته به نظر برسد. بنابراین حتی وجود یک صندلی اضافی در کنار مبلمان ناکارآمد و خارج از قواعد این سبک به نظر می‌رسد و باید حذف شود.

تزئینات، دکوراتیورها و جزئیات در سبک دکوراسیون مینیمال

قابل پیش‌بینی است که وقتی حرف از سادگی و حذف المان‌های اضافی به میان می‌آید دیگر کسی به فکر اضافه کردن بهترین لوازم تزئینی به دکوراسیون نیفتد.

برای بسیاری از افراد تصور اینکه تابلوها و گلدان‌های مورد علاقه‌شان دیگر جایی در سبک دکوراسیون مینیمال ندارد سخت است. اما برای حفظ آرامش و خلوتی در این سبک لازم است که به استفاده از یک تابلو و یک گلدان در جای مناسب اکتفا شود.

استفاده از یک تابلوی بزرگ با طرحی انتزاعی بر دیوار پشت مبل ایده‌ای جالب به نظر می‌رسد. به هیچ عنوان وسواس نداشته باشید که همه‌ی دیوارها را پر کنید، می‌توانید به راحتی برخی از آن‌ها را خالی بگذارید تا عامل حواس پرتی و به هم خوردن تمرکز از فضا حذف شود و حس آزادی و رهایی در فضا ایجاد شود.

می‌توانید سلیقه‌ شخصی‌تان را در انتخاب و استفاده از لوازم تزئینی اعمال کنید اما همواره به این نکته توجه داشته باشید که تعداد بیشتر صرفاً به معنای بهتر بودن نیست، زیرا قرار است که فضا جلوه‌ی بصری خلاقانه داشته باشد.

اشتراک گذاری

1 یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *